Angst en stress

Angst en stress zijn allebei toestanden waarin je lichaam en je geest zich kan bevinden. Als je angst hebt heb je stress maar als je stress hebt hoef je niet direct angst te hebben.

Je lichaam wordt op scherp gezet. Er wordt onder andere adrealine aangemaakt waardoor je extra alert wordt en je beter kunt reageren op drijgende gevaren. In de deze tijd hoeven we niet meer zo snel bang te zijn om aangevallen te worden, maar we kunnen nog steeds schrikken van iets onverwachts en we hebben ook het bewustzijn om een gevaar te zien aankomen. Het moeten omgaan met teveel potentiële “gevaren” in ons dagelijkse leven kan leiden tot stress. Bijvoorbeeld, de angst dat je een deadline niet haalt, dat je iets niet krijgt wat je wilt of dat je iets wordt ontnomen kan leiden tot stress.

In je lichaam veranderen er processen waardoor je sneller kunt gaan zweten. Bepaalde bloedvaten verwijden waardoor er sneller meer bloed kan stromen naar organen die dit nodig hebben in een noodsituatie, zoals je hersenen en je spieren. Je lichaam kan in zo’n situatie sneller gaan zweten maar het zou geen acute invloed moeten hebben op een zweetlucht. De samenstelling van je zweet verandert echter wél. Onderzoekers hebben kunnen bewijzen dat je onbewust het verschil detecteert tussen iemand zijn lichaamsgeur die net daarvoor angstige momenten geeft meemaakt en iemand die gesport heeft; In de hersenen wordt een verschil geconstateerd in activiteit tussen het ruiken van de angstige mens en de sporter, maar wij ruiken dus niet bewust een verschil in geur.

Zweet je meer als je gestresst bent, dan zul je waarschijnlijk wel hebben gemerkt dat je spieren gespannen of zelfs verkrampt aan kunnen voelen. In deze toestand kun je meer warmte produceren dan wanneer je spieren in een ontspannen staat verkeren. Je lichaam krijgt het dus sneller warm en als je lichaam deze warmte niet kwijt kan, dan gaat het zweet uitscheiden om af te koelen.

Een zweetluchtje om je heen hebben kan ongewenst zijn, het langdurig ondervinden van angst en stress kan echter verstrekkende gevolgen hebben voor lichaam en geest. Het wordt aangeraden om een zweetluchtje als een signaal te zien maar het daadwerkelijke probleem, angst en/of stress, bij de bron aan te pakken. Het zweetluchtje verdwijnt dan vanzelf, maar als je daar niet op wilt wachten dan vind je op zweetlucht.nl verschillende andere invloeden die je als beginpunt kunt gebruiken om die zweetlucht alvast wat te reduceren.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 00:51

SaveSave

SaveSave