Lichaamsverzorging

Een gezond mens die zich elke dag wast zou niet overmatig naar zweetlucht moeten ruiken. Zweetlucht die wij in het dagelijks leven signaleren komt meestal tot stand in de kleding. Vooral onder de oksels waar door een combinatie van warmte, huidschilfers, zweet en een absorberend textiel bacteriën alle ruimte en middelen hebben om een sterkte zweetgeur te produceren. Stel, je zou diezelfde dag in je zwembroek of bikini hebben rond gelopen, dan zou de zweetlucht waarschijnlijk al veel minder prominent aanwezig zijn geweest omdat er geen textiel aanwezig is die het doorluchten van je oksel bemoeilijkt.

Het zeet uit de apocriene zweetklieren die zich in de oksel bevinden is verantwoordelijk voor die specifieke okselgeur. En op dezelfde manier zijn specifieke samenstellingen van talg, huidschilfers, zweet en de directe omgeving (sokken en ondergoed) weer verantwoordelijke voor de specifieke zweetluchtjes op andere delen van je lichaan zoals de schaamstreek en de voeten.

Het onder controle krijgen van zweetlucht door middel van een goede lichaamsverzorging houd voornamelijk in dat je de ophoping van zweet, huidschilfers en talg beheerst.

Wassen met zeep

De meeste mensen wassen zich elke dag met warm water en zeep. Warm water zorgt ervoor dat vetten makkelijker van de huid loslaten en zeep biedt daarnaast een versterkende werking omdat het een chemische binding aan gaat met vetten op je huid waarin ook huidschilfers zitten. Daarnaast is aan zeep vaak een aangenaam geparfumeerd bestanddeel toegevoegd. Deze parfum heeft echter maar een kortstondig verdoezelend effect op de zweetlucht.

Als je je huid maar met voldoende warm water wast, dan zou het zelfs niet nodig hoeven te zijn om zeep te gebruiken. Er zijn een heleboel mensen die er voor kiezen om hun lichaam niet met zeep wassen omdat ze niet veel geven om het aangename geurtje en omdat het niet veel toevoegt aan hun persoonlijke hygiëne. De mensen die zich hier prettig bij voelen douchen en/of wassen zich elke dag met warm water en ruiken niet meer of minder naar zweetlucht dan mensen die zich wél met zeep wassen.

In de schaamstreek is het belangrijk om een pH-heutrale zeep te gebruiken. Klieren in en rondom onze geslachtsdelen onderhouden een specifieke zuurtegraad die bepaalde bacteriën buiten het lichaam moet houden. Het langdurig gebruik van niet pH-neutrale zeep in de schaamstreek kan vervelende gevolgen hebben die om de aandacht vragen van een arts.

Deodorant

Na het regelmatig wassen van het lichaam is het gebruik van deodorant het meestgebruikte middel om zweetlucht te beheersen. In een deodorant zitten speciale zouten die de afscheiding van zweet verminderen, bijvoorbeeld aluminiumchloorhydraat.

Deodorant is verkrijgbaar als vloeistof, bijvoorbeeld in een roller of spuitbus waardoor het doseren op de huid wordt vergemakkelijkt. Afhankelijk van de fabrikant is die vloeistof een mengsel van verschillende stoffen zoals anti-transpirant wat de zweetproductie remt, silica dat vettig zweet absorbeert en geurstoffen die lichaamsgeur maskeren.

Het gebruik van deodorant met veel alcohol wordt afgeraden omdat dit de balans tussen goede en slechte bacteriën kan verstoren en er zo juist voor kan zorgen dat okselgeur versterkt wordt; Alcohol bestrijd alle bacteriën en het koelt.

Geconcentreerde deodorant

Wanneer je je zweetlucht met bovenstaande middelen niet onder controle krijgt kun je, zonder een arts te raadplegen nog een sterke variant van de reguliere deodorant proberen. Deze middelen hebben een relatief hoge concentratie anti-transpirant. En dit is vaak ook de enig werkzame stof. Een bekend voorbeeld is Odorex Extra Dry Spray.

Bij gebruik van deze middelen wordt aanbevolen vooral goed de bijsluiter te lezen waarin onder andere staat vermeld hoeveel en hoevaak je van het middel kunt aanbrengen. Juist gebruik van deze middelen vormt voor veel mensen een oplossing voor hun zweetlucht. Onjuist gebruik kan snel tot een geïrriteerde huid leiden.

Huisgemaakte deodorant

Er wordt wel eens beweerd dat het gebruiken van deodorant met of zonder anti-transipiant het risico op borstkanker vergroot. KWF Kankerbestrijding is van mening dat deodorants en antitranspiranten veilig te gebruiken zijn. Een aantal van ons neemt toch het heft in eigen handen door zelf alternatieven te maken die op basis van minder onbekende ingrediënten zijn samengesteld. Een voorbeeld is een mengsel van citroensap, soda (zuiveringszout) en een kokosolie.

Lichaamshaar verwijderen

Er wordt aangenomen dat de mens van nature okselhaar heeft om zijn lichaamsgeur te verspreiden. Het trimmen of helemaal verwijderen van okselhaar wordt door veel mensen gedaan omdat ze het frisser vinden of omdat ze het netter vinden staan. Het verwijderen van dit haar maakt de oppervlakte kleiner waarop bacteriën actief kunnen zijn die de zweetlucht produceren; Die paar honderd verwijderde haren onder je oksels kunnen dan dus niet meer gaan ruiken. De huid onder de oksel en de kleding nog wel.

Naast de theorie die stelt dat schaamhaar een zo bedoelde springplank is voor de verspreiding van geurtjes, wordt er bijvoorbeeld ook gesteld dat het een extra barrière vormt voor invloeden van buitenaf, dat het het schuren van huid op huid tegen gaat en dat het een signaal is dat het lichaam geslachtsrijp is.

Culturele invloeden vormen bij veel mensen belangrijke factoren om lichaamshaar te verwijderen of juist te laten staan.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 00:53

SaveSave