Een overmatige zweetlucht kan medische oorzaken hebben. In je lichaam vinden continu een heleboel chemische reacties plaats. Een lichamelijke afwijking, een psygische aandoening of een medicijn dat je daarvoor gebruikt kan de balans van stoffen in je lichaam al snel verstoren waardoor je lichaam andere of meer stofjes afscheidt als normaal. Dit kan dus ook tot uiting komen via je zweetklieren en je talgklieren. De samenstelling van stoffen die deze klieren uitscheiden bepaalt voor het grootste gedeelte de geur van jouw zweetlucht.
Hyperhidrose (overmatige zweten)
De meest bekende aandoening die we relateren aan zweetlucht is hyperhidrose. Deze aandoening heeft echter vooral te maken met de hoeveelheid zweet die je lichaam los laat. De aandoening zelf heeft niets met de samenstelling van het zeet en dus “de specifieke zweetlucht” te maken. Hyperhidrose kan het gevolg zijn van een onderliggende oorzaak zoals diabetes of medicijngebruik maar meestal heeft het geen aanwijsbare onderliggende oorzaak. Hyperhidrose is daarom een op zichzelf staande aandoening.
Medicijngebruik
De pil, paracetamol en antidepressiva zijn veelgebruikte mediceinen die er voor kunnen zorgen dat je (’s nachts) overmatig gaat zweten.
Bromhidrose
Het gegeven dat je een onaangename lichaamsgeur geproduceert heet bromhidrose. Alle mogelijke oorzaken en gevolgen worden op zweetlucht.nl besproken. Bromhidrose is de medische benaming van een storende zweetlucht als aandoening.
Diabetes en hypoglykemie
Mensen die lijden aan diabetes of hypoglykemie kunnen moeite hebben met het omzetten van suikers en/of eiwitten. Net zoals bij gezonde mensen zorgt een overdosis aan suikers dat de zweetlucht een erg zuur karakter kan krijgen. Bij diabetici kan deze drempel een stuk lager liggen.
Bij een verstoring van de omzetting van suikers kan het lichaam andere energiebronnen gaan gebruiken zoals eiwitten. Bij de verbranding van eiwitten ontstaat ammoniak en dit kunnen we in de lichaamsgeur herkennen als een urine-geur.
De medische en farmaceutische industrie biedt oplossingen
Wanneer je het idee hebt dat je eigen lichaamsgeur fysieke of sociale oorzaken of gevolgen heeft die je niet onder controle hebt, aarzel dan niet om naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan je een aantal gerichte vragen stellen, adviezen geven en eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Een goede huisarts zal je “probleem” altijd erkennen, je bent tenslotte niet de eerste met vragen rondom dit gegeven. Je kunt een huisarts vertellen wat voor acties je eerder hebt ondernomen, wat volgens jou de kern van het probleem is en eventueel in welke richting jij denkt dat de oplossing te vinden is.
Er is in de afgelopen decennia heel veel energie en geld gestoken in het vinden van remedies voor de aandoeningen hyperhidrose en bromhidrose. Aan de hierna besproken behandelingen ben je normaalgesproken pas toe als de reguliere interventies niet hebben geholpen.
Medicatie
Een onaangename lichaamsgeur of overmatig zweten kun je tegengaan door het innemen van sympathicolytica zoals oxybutynine, scopolamine of glycopyrronium. Deze stoffen remmen de zweetproductie, maar hebben vaak ook als bijwerking dat je er een droge mond van kunt krijgen. Je kunt er ook duizelig van worden, wat het gebruik van deze middelen in het dagelijkse leven erg moeilijk kan maken. Het daadwerkelijke effect van het medicein op het lichaam verschilt per persoon.
Aluminiumchloride of aluminiumhydroxychloride oplossing.
Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in een vloeistof of creme verwerkt die je op je huid kunt deppen. Dezelfde stoffen worden vaak ook verwerkt in reguliere deodorants, verkrijgbaar bij de drogist. Deze stoffen zorgen er voor dat je zweetklieren op de behandelde plekken nauwer worden en dus minder zweet kunnen uitscheiden.
De oplossingen waar we het hier over hebben zijn erg geconcentreerd. Er wordt gezegd dat bij de samenstelling van deze middelen de grens wordt op gezocht van de maximale hoeveelheid werkzame stof die je huid kan hebben voordat er huidirritatie gaat optreden. Bij verkeerd gebruik en bij sommige mensen met een gevoelige huid is dit al snel het geval, vandaar dat je hier veel over kunt vinden op het internet.
Iontoforese
Iontoforese is een methode die de zweetproductie enkele dagen kan remmen. Er wordt een medicijn op de huid aangebracht waarna met behulp van een lichte, haast onvoelbare stroom het medicament door de huid wordt getransporteerd.
Botulinetoxine
Botulinetoxine, in de volksmond beter bekend als Botox®, kan op strategische plaatsen onder de huid worden aangebracht. Het blokkeerd voor 3 tot 9 maanden het signaal dat van de hersenen naar de zweetklieren gaat.
Excisie of curettage van zweetklieren van de oksel
De zweetklieren kunnen ook in zijn geheel verwijderd worden. Dit levert littekens in de oksels op. De meningen over het resultaat van deze behandeling lopen erg uiteen.
Sympathectomie
Bij deze ingreep worden de zenuwen die de zweetklieren aansturen tijdelijk geblokkeerd of definitief doorgenomen.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: