Taboe

Je hebt iemand in je directe omgeving waar een storende zweetlucht omheen hangt. Je zal waarschijnlijk ook niet de enige zijn die dit vindt. Hoe ga je hier mee om? Een wasknijper op je neus zetten vindt je wat ver gaan, maar iemand erop attenderen dat er een vreemd geurtje om hem/haar heen hangt doen je ook niet graag? Het past simpelweg niet in onze cultuur om deze persoon hier gewoon even op te wijzen.

We willen het niet zeggen omdat we iemand niet in een beschaamde positie willen brengen of we zijn zelf bang voor een reactie omdat je iemand direct op een persoonlijk punt beoordeeld wat we vaak “niet netjes” vinden. Deze sociale factoren lijken zo zwaar te wegen dat een groep zich soms jaren lang, dag in dag uit, aan iemand zijn geur kan storen. Deze irritatie willen we dan vaak wél met elkaar bespreken met alle gevolgen van dien.

Pesten

Een gebrek aan kennis over zweetlucht en het taboe om er iets van te zeggen resulteert soms zelfs in pestgedrag. Echt stoer is het niet om bijvoorbeeld publiekelijk ongenuanceerde opmerkingen te maken naar iemand die een vreemd geurtje verspreidt. Men zou zich moeten afvragen welk gedrag in zo’n geval het meeste “stinkt”. Met die geurtjes kan men wél of níet wat doen, maar het sociaal verantwoord benaderen van deze persoon begint met voldoende kennis over het gegeven en wederzijds respect.

Wat kan ik doen?

Zweetlucht produceren we allemaal tot op zeker niveau. Het wordt pas een probleem als anderen (of jijzelf) er last van gaan hebben. Ruik je jezelf, of wil je voorkomen dat anderen jou geurtje als negatief gaan ervaren? Informeer jezelf op deze website over hoe je hier praktisch mee om kunt gaan.

Stoor je je aan de zweetlucht van iemand in jouw omgeving? Onderneem actie op een verantwoorde manier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 17:34

SaveSave

SaveSave

SaveSave