Wát kun je concreet doen aan zweetlucht? Gaat het om je eigen zweetlucht, dan vind je op deze website informatie om een oorzaak te achterhalen door alle mogelijke invloeden op zweetlucht met jouw persoonlijke situatie te vergelijken. Gaat het om een ander, dan kunnen we je wat adviezen geven.
Wanneer het om een ander gaat die een storende zweetlucht verspreidt, dan kun je de oorzaak misschien beter buiten beschouwing laten. Die ken je tenslotte niet, en daar heb je in wezen niets mee te maken. Het is wel in ieder zijn belang dat irritaties binnen een sociale omgeving gedeeld worden en de ander in staat wordt gesteld om de irritatie te begrijpen en adequaat te kunnen handelen.
Persoonlijke benadering
Voel je je geroepen om iemand persoonlijk of per bericht te vertellen dat hij/zij volgens jou een vervelende geur verspreidt? Wees beleefd, objectief en blijf vriendelijk. Stel je bescheiden op en bouw je opmerking op rondom je eigen persoonlijke “mening”. Zeg nooit dat je (ook) voor andere mensen praat, want dan kun je de relatie tussen deze persoon en zijn omgeving beschadigen, en dat is precies wat je niet wilt. Bijvoorbeeld:
Hallo Henk. Het valt me op dat je een beetje naar zweet ruikt. Het kan aan mij liggen, ik heb een hele goede neus, bij mezelf ruik ik het ook altijd vrij snel. Voel je vooral niet aangevallen, misschien ligt het aan mij, maar niks zeggen zit ook niet in mijn karakter. Sorry.
Je kunt hierop elke reactie verwachten. Maar je bent in ieder geval een stap dichter bij een oplossing van een persoonlijke irritatie gekomen en je hebt deze persoon misschien wel behoed voor ernstigere gevolgen van zijn/haar geurtje.
Open een dialoog
Heb je last van één of meerdere mensen om je heen die naar zweet ruiken? Je kunt het in dit geval bespreekbaar maken door het gegeven “zweetlucht” op je zelf te betrekken je open te stellen voor discussie. Bijvoorbeeld, net voordat je samen naar de kantine wil lopen:
Jongens, ik ga even wat deodorant op doen op het toilet. Het is nodig… Ik kom er zo aan.
Zonder het direct te zeggen laat je je medemens weten (1) dat het normaal is om je eigen zweetlucht in de gaten te houden, (2) dat het geen taboe is om hierover te praten, (3) dat je er direct wat aan kunt doen en (4) hoe dit bijvoorbeeld te doen.
Een anonieme boodschap
Het kan voorkomen dat je iemand wilt vertellen dat hij/zij naar zweetlucht ruikt, maar dat je bang bent voor een negatieve reactie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van de zweetlucht van een leidinggevende en je verwacht dat hij/zij een persoonlijke opmerking niet los kan zien van jullie professionele verhouding. In dit geval zou je kunnen denken aan een anonieme boodschap. Je kunt bijvoorbeeld de volgende boodschap overnemen en zorgen dat dit bij deze persoon terecht komt.
Beste,
Iemand in uw omgeving is in uw aanwezigheid een zweetlucht opgevallen en heeft dat dit als storend ervaren.
Net zo normaal als dat het is om je erop te wijzen dat er iets in je mondhoek zit, zo’n taboe is het om elkaar te zeggen dat je last kunt hebben van elkaars lichaamsgeur. Zie dit bericht dus als een geste, niet als een aanval. Degene die u dit bericht heeft gegeven wilde u niet persoonlijk in verlegenheid brengen, maar u en eventueel uw omgeving helpen.
Op zweetlucht.nl vind je veel informatie over zaken die invloed hebben op je lichaamsgeur en de mogelijke sociale gevolgen van het negeren een storende lichaamsgeur.
Dankjewel
Jonge mensen
Wees extra voorzichtig met hoe je iemand die in de pubertijd zit benadert over zijn lichaamsgeur. In de pubertijd ontwikkelen we een heleboel sociale vaardigheden waarbij een vertrouwde sociale omgeving zonder argwaan erg belangrijk is. In deze periode beginnen ook je oksels te ruiken, bij de één wat meer en sneller dan bij de ander.
Je weet nooit zeker wat de oorzaak is van iemand zijn storende geurtje. Het kan een medisch probleem zijn, het kan zijn dat dit in zijn/haar familie niet wordt opgemerkt omdat dit als normaal wordt gezien en het kan ook zijn dat er door geldgebrek bepaalde invloeden op zweetlucht worden ontzien.
Op wat voor manier je deze persoon ook wilt benaderen. Doe het met takt, blijf persoonlijk en objectief en verwijs eventueel naar zweetlucht.nl.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: